Fascinuje Vás chémia, fyzika alebo naopak obyčajné jednoduché veci. Aj jednoduché procesy môžu byť postavené na zložitom fungovaní. Pozrite sa na vodu… Voda je vždy poruke a môžeme ju použiť nielen na pitie, varenie, umývanie či upratovanie. Je ideálnou látkou pre domáce pokusy. Ak sa zaujímate o vedu, nemusíte vlastniť súkromné laboratórium, aby ste sa mohli venovať jednoduchému bádaniu fungovania vo svete. Vďaka vode si môžete pripraviť pokusy a experimenty v okruhu gravitácie, svetla, hustoty či biológie. Neviete ako na to? Skúste si pokus s vodou a olejom. Je jednoduchý a všetko potrebné nájdete doma.
Hustota vody a iných látok – svet je rozličný a jedinečný
Na tento pokus môžete použiť dve menšie nádoby, do ktorých dáte vodu a olej – samostatne. Pripravíte si nádobu, ktorá je objemovo väčšia ako voda a olej spolu. Aby vám obsah nepretiekol. Do väčšej nádoby teda nalejte vodu. Vezmite nádobu s olejom a vlejte ju do vody. Olej má menšiu hustotu ako voda a preto sa s vodou nepremieša, ale bude tvoriť bublinky alebo očká, ktoré budú vo vode plávať. Po ustálení hladiny môžeme vidieť, ako olej pláva v jednej vrstve nad vodou. Tento jav môžeme vidieť napríklad aj v prípade nedeľnej polievky, na ktorej plávajú mastné očká po hladine. Zistili sme teda vyššiu váhu vody ako oleja. Ak však zmiešame napríklad malinovku s vodou zisťujeme, že sa zmiešali bez výrazných odchýlok. Znamená to teda rovnakú hustotu medzi týmito dvoma látkami. Podobné pokusy môžete zopakovať aj so sirupom, medom alebo inými tekutými látkami.
Vedeli ste o vode aj toto?
Voda môže mať rôzne skupenstvá. Pevné, tekuté a plynné. So zmenou skupenstva a teploty vody prichádza aj zmena jej hustoty. Práve preto nám v pohári limonády plávajú ľadové kocky, ale nepadnú na dno. Ak však chcete okúzliť deti vrhnite sa na pokus s cukrom a vodou. Na konci príde nielen oku lahodiaca ale aj sladká odmena. Zohrejte vodu a nasypte do nej cukor. Musíte pridať toľko cukru, aby sa už nedal rozpúšťať – voda totiž pojme iba určité množstvo látky. Ak chcete mať pokus zaujímavejší, pridajte potravinárske farbivo. Roztok vlejte napríklad do pohára alebo menšej zaváraninovej fľaše. Vložte do nej špajdľu a nechajte na parapete. Voda by sa nemala príliš rýchlo odparovať. Postupným odparovaním sa na špajdli začnú tvoriť kryštáliky cukru. Výsledkom sú nádherné veľké kryštály. Vzorce, ktoré tvoria sú zaujímavé a prepracované.